در سومین مجمع سلامت شهرستان سلطانیه تاکید شد: ‹اجتماعی شدن سلامت، ضرورت توسعه پایدار›+ تصاویر
سومین مجمع سلامت شهرستان سلطانیه، با گفتمان ‹اجتماعی شدن سلامت، ضرورت توسعه پایدار›؛ با هدف کاهش نابرابریها و هماهنگیهای بینبخشی، ایجاد ساختار و نظاممند کردن مشارکتهای اجتماعی در سلامت برگزار شد.
به گزارش پایگاه دبیرخانه شورایعالی سلامت و امنیت غذایی، رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان سلطانیه در سومین مجمع سلامت این شهرستان، که با حضور جانشین رئیس دانشگاه علوم پزشکی زنجان در امور اجتماعی و مسئولین شهرستان سلطانیه، در سالن جابربن حیان برگزار شد، با اشاره به شعار سومین مجمع سلامت شهرستان سلطانیه، با عنوان ‹اجتماعی شدن سلامت، ضرورت توسعه پایدار، اظهار کرد: سلامت مردم خیلی بیشتر از آنکه به مراقبتهای پزشکی متکی باشد به عوامل اجتماعی خارج از حیطه نظام سلامت ارتباط دارد.
دکتر مهدی صادقیمقدم افزود: تلاش بخش سلامت فقط یکی از عوامل موثر بر سلامت است و مداخله بخش سلامت به تنهایی اغلب بیاثر است و جهت دست یافتن به یک جامعه سالم نیاز به همکاری تمام بخشها و ارگانها میباشد.
وی هدف اصلی مجمع سلامت را اتخاذ راهکارهای مشارکتی با یک گفتمان غالب جهت رفع دغدغههای سلامت ذکر و تصریح کرد: شبکه بهداشت در راستای دستیابی به چالشهای حوزه سلامت شهرستان، اقدام به مکاتبه با ادارات کرده و ادارات شهرستان همگام با معرفی پیامگزار سلامت آن اداره، چالشهای حوزه سلامت از دیدگاه ارگان خویش را ارسال کردند.
رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان سلطانیه اهم چالشهای مهم شهرستان سلطانیه را آلایندههای محیط زیست، مثل دفع غیربهداشتی پسماند فاضلاب و فضولات حیوانی، غیرمطلوب بودن سامانههای آبرسانی روستایی، که منجر به آب آشامیدنی غیرسالم میشود، آسیبهای اجتماعی، مثل شیوع مصرف دخانیات و مواد مخدر، کمبود فضاهای تفریحی سالم، که باعث تحرک ناکافی و افزایش چاقی شده که خود زمینهساز سکتههای قلبی و مغزی میشود و شایعترین علت مرگ و میر در کشور و شهرستان میباشد، ناسالم بودن محصولات کشاورزی در اثر مصرف کود و سموم شیمیایی، عدم ساماندهی عرضه مواد غذایی توسط فروشندگان دورهگرد و نگهداری دام در مجاورت منازل مسکونی، به خصوص در شهر سلطانیه، که منجر به شیوع بیماریهای مشترک بین انسان و دام میشود، بیان کرد.
فرماندار شهرستان سلطانیه در این مجمع اظهار کرد: سبک زندگیها نشان میدهد که ما نتوانستیم به شاخصهایی که در بحث مجمع سلامت است برسیم و علت هم بحث آموزش و تغییر زندگیهایی است که به صورت روزانه با آنها مواجه هستیم. مهندس رحمانی افزود: بعضی اوقات میبینیم واقعیتهای بهداشتی که ما نمیدانیم و انجام نمیدهیم، به ویژه در روستاها، منجر به ایجاد مشکلاتی در جامعه و چالش در حوزه سلامت میشوند که در این راستا افرادی که در سیستم بهداشت وارد میشوند باید آموزش دیده باشند. وی با بیان اینکه در بحث اجتماعیسازی سلامت تنها ۲۵ درصد خدمترسانی برعهده وزارت بهداشت است، افزود: حوزه سلامت تنها وظیفه وزارت بهداشت نیست و همه دستگاههای اجتماعی باید به وظایف خود در حیطه سلامت عمل کنند. فرماندار شهرستان سلطانیه با تاکید براینکه آرامش و آسایش ما به بهداشت ما بستگی دارد، تصریح کرد: اگر بهداشت رعایت نشود جسم و روان ما هم دچار مشکل میشود و این مشکل قطعا در مسئولیتهای ما تاثیر دارد.
مهندس رحمانی با تاکید براینکه پیشگیری مقدم بر درمان است، افزود: پیشگیری باید جدی گرفته شود تا با مرحله درمان که هزینهبر است مواجه نشویم . وی با قدردانی از خیرین شهرستان سلطانیه خواستار مشارکت در برنامههای حوزه سلامت این شهرستان ازجمله مشارکت در سلامت و احداث درمانگاه در روستاهای پرجمعیت و جامعه هدف شد.
فرماندار شهرستان سلطانیه همچنین از
برنامههای وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی زنجان در راستای خدمترسانی بهینه
به مردم قدردانی کرد.
امام جمعه شهرستان سلطانیه نیز در این مجمع با بیان اینکه خدا نعمتهای مادی و معنوی زیادی به انسان میدهد و هرچه این نعمتها زیاد باشد وظیفه انسان هم سنگینتر است، اظهار کرد: انسان در برابر نعمتها مسئول است و مورد آزمایش قرار میگیرد که یکی از این نعمتها امنیت و دیگری سلامت است. حجتالاسلام حسینینسب با تاکید براینکه امنیت ضروریترین نیاز جامعه است و همه کارهای اجتماعی منوط به وجود امنیت در کشور است، افزود: باید قدر این نعمت بزرگ و ارزشمند را بدانیم. وی تصریح کرد: مقوله سلامت همگانی است و تاکید اسلام نیز بر بحث سلامت جسم و روح توامان است. یعنی در کنار سلامت جسم باید به سلامت روح هم توجه کنیم.
جانشین رئیس دانشگاه علوم پزشکی زنجان در امور اجتماعی در این مراسم با یادی از دلاوردمردان دوران انقلاب به رهبری امام راحل، که نهال انقلاب را در ایران اسلامی کاشتند و همچینین دلاورمردان دوران ۸ سال دفاع مقدس که برای حفظ خاک و ناموس و دفاع از مرزهای کشور با استکبار جنگیدند، اظهار کرد: در راستای اجتماعی شدن سلامت چند شاخص مهم است. دکتر مقتدا شعوری اظهار کرد: فردی که واجد سلامت اجتماعی است باید به عنوان یک شهروند در مجمع سلامت مشارکت کند، مسئولیتپذیر باشد و با آگاهی از حقوق خود و دیگران به وظایف خود عمل و به حقوق دیگران هم احترام بگذارد. وی افزود: واجدین سلامت اجتماعی باید با حفاظت از محیط زندگی خود، هنجارهای فرهنگی و اجتماعی را بشناسد و هنجارشکنی هم نکند و با پرهیز از خشونت در راستای آرامش و بردباری نیز تلاش کند.
جانشین رئیس دانشگاه علوم پزشکی زنجان در امور اجتماعی با اشاره به تدوین برنامههایی از سوی مقام معظم رهبری، افزود: تا سال ۱۴۰۴ باید جزء مقامهای اول در خاورمیانه باشیم و در این راستا باید به توسعه پایدار برسیم و توسعه پایدار هم جز با داشتن انسان سالم متصور نیست، چرا که انسان سالم محور توسعه پایدار است.
به گفته دکتر شعوری برای داشتن جامعه سالم باید اجتماعی شدن سلامت مد نظر قرار گیرد و برای اینکه سلامت به یک مقوله اجتماعی تبدیل شود، مشارکت همه مردم ضروری است که در این راستا کانونهای سلامت محله و خانه مشارکت مردمی و موارد دیگر ایجاد و استقرار یافته است.
وی با تاکید براینکه اجتماعی شدن سلامت، همکاری و همیاری ارگانهای حاکم را میطلبد، تصریح کرد: اجتماعی شدن سلامت، نیازمند همیاری، همکاری و مشارکت همه دستگاههای حاکمیتی است. جانشین رئیس دانشگاه علوم پزشکی زنجان در امور اجتماعی با اشاره به اینکه رکن بعدی اجتماعی شدن سلامت، ورود تاثیرگذاران و دانشمندان جامعه در اجتماعی شدن سلامت است، ادامه داد: افردای که از این جامعه تغذیه کردهاند باید رهبری مردم و مطالبات آنها را برعهده بگیرند و مردم هم یاد بگیرند که چگونه مطالبهگری کنند و ضرورت توسعه خود را بدانند.
دکتر شعوری با بیان اینکه مسئولین باید قبول کنند و موقعیتی را که ایجادشده به خدمترسانی مطلوب روی بیاوردند، اظهار کرد: در راستای اجتماعیسازی سلامت؛ عقلانیت، حساسیت و کمک کردن و همدیگر را دیدن از ابعاد اساسی است. وی در پایان اظهار امیدواری کرد: با کمک و همیاری هم مواردی که مدنظر مقام معظم رهبری و دولت است را پیش ببریم و در راستای اجتماعی شدن سلامت قدم برداریم.
در پایان این مراسم ضمن قدردانی از فعالان حوزه سلامت شهرستان، بیانیه سومین مجمع سلامت شهرستان سلطانیه به شرخ ذیل قرائت شد:
* اجتماعی
شدن سلامت، ضرورت توسعه پایدار
بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، سیاستهای ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری، برنامه ششم توسعه و سند حقوق شهروندی، سلامت یک حق همگانی و دسترسی عادلانه آحاد جامعه به آن از حقوق اولیه افراد میباشد.
* تامین، حفظ و ارتقای سلامت جامعه، نیازمند مشارکت کلیه و غیردولتی و شهروندان میباشد.
با توجه به نقش موثر عوامل اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و … بر سلامت، مشارکت همه بخشهای جامعه از دولتی تا مردمنهاد در تعیین مشکلات، ارائه راه حل، اجرا و ارزشیابی برنامههای سلامت، ضروری و غیر قابل اجتناب میباشد . بنابراین به منظور پیشگیری و حل مسائل سلامتمحور، استفاده از ظرفیت مردم بهترین راهکار است. با توجه به مولفههای فوق، اولین مجمع سلامت شهرستان سلطانیه به منظور جلب همکاری و ایجاد حس مسئولیت در کلیه افراد جامعه در مسائل مرتبط با سلامت، تشکیل و در پایان مسائل زیر به عنوان اولویتهای حوزه سلامت شهرستان احصا گردید:
- لیست عناوین چالشهای سلامت
- آموزش و فرهنگسازی در خصوص مسائل سلامت در جامعه و مدرسه (سواد سلامت)
- سبک زندگی
- ناسالم بودن محصولات کشاورزی
- سلامت روان
- کمبود فضای تفریحی سالم (تحرک ناکافی و افزایش چاقی)
- بهداشت مدارس
- آسیبهای اجتماعی (شیوع مصرف دخانیات و مواد مخدر)
- آلایندههای محیط زیست (دفع غیر بهداشتی پسماند، فاضلاب و فضولات دامی)
- بیماریهای غیرواگیر و مزمن
- سوانح و حوادث رانندگی
- سلامت آب آشامیدنی
- عدم ساماندهی وضعیت عرضه مواد غذایی توسط فروشندگان دورهگرد
بهداشت مسکن (نگهداری دام در مجاورت منازل مسکونی به خصوص در شهر سلطانیه )