برگزاری مجمع سلامت شهرستان ابهر+ تصاویر
سومین مجمع سلامت شهرستان ابهر، در فرهنگسرای نور آن شهرستان، با حضور مهندس نوروزی، فرماندار و رئیس مجمع سلامت شهرستان؛ دکتر کرامتی، معاون فرماندار شهرستان ابهر؛ مهندس ذوالقدر، شهردار شهرستان ابهر؛ دکتر شعوری، جانشین رئیس دانشگاه در امور اجتماعی؛ دکتر شعبانی، رئیس شبکه بهداشت و درمان و دبیر مجمع سلامت شهرستان، اعضای منتخب کارگروه سلامت و امنیت غذایی، نماینده دهیاران، رئیس خانه مشارکت، دبیران کانونهای سلامت شهرستان، خیرین، رئیس شورای اسلامی شهرستان، رئیس اداره آموزش و پرورش، رئیس اداره دامپزشکی، رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره)، رئیس اداره ورزش و جوانان، کارشناسان ارشد بهداشت و تغذیه مرکز بهداشت و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی برگزار شد.
به گزارش پایگاه دبیرخانه شورایعالی سلامت و امنیت غذایی، در ابتدای جلسه دکتر شعبانی، رئیس شبکه بهداشت و درمان و دبیر مجمع سلامت شهرستان ابهر، ضمن خیرمقدم و خوشآمدگویی خدمت تمامی مدعوین، بهویژه فرماندار محترم و رئیس مجمع سلامت شهرستان، دکتر شعوری، معاون امور اجتماعی، به تعریف مجمع سلامت و اهداف آن پرداخته و با ارائه پاورپوینتی، اطلاعات کامل و جامعی درباره آمار جمعیتی شهرستان، وضعیت سلامت، کشاورزی و عوامل محیطی، بیماریهای واگیردار و غیرواگیردار، سلامت روان، اختلالات روانی و نحوه خدماتدهی به آن، در اختیار حضار قرار داد.
دبیر مجمع سلامت شهرستان در ادامه بیان کرد: در چند سال گذشته، همکاری ادارات و ارگانهای دولتی بسیار خوب بوده و همواره ما را مورد حمایت قرار دادهاند؛ بنابراین برای تداوم این امر، تمامی ارگانهای دولتی، اعم از استانداری، جهاد کشاورزی، آموزش و پرورش، تأمین اجتماعی، وزارت بارزگانی، تربیت بدنی، مسکن و…. میتوانند هریک به نوبه خود، قسمتی از امور حوزه سلامت را به عهده بگیرند. وی درباره نحوه انتخاب شعار مجمع گفت: شهرستان ابهر ۲۵ کانون سلامت محلات دارد، با برگزاری جلساتی با حضور کانونهای سلامت و مشارکت سایر ارگانها، در فرمانداری و تبادل اطلاعاتی در رابطه با چالشها و اولویتهای کانونهای سلامت شهرستان، از حدود ۲۰ چالش مهم در کنار چالش فاضلاب و آب شهری، موضوعات تغذیه سالم و تحرک بدنی به آن افزوده و شعار سومین مجمع سلامت شهرستان ابهر « تغییرسبک زندگی با خودمراقبتی، تغذیه سالم و تحرک بدنی» انتخاب شد.
دبیر مجمع سلامت شهرستان افزود: امیدواریم بعد از پایان سومین مجمع سلامت شهرستان ابهر، یک برنامه عملیاتی با نظارت رئیس مجمع سلامت شهرستان آقای فرماندار، تدوین و اجرایی شود تا در سال آینده، بتوانیم به موارد مفیدتری دست یابیم.
دکتر شعوری، جانشین رئیس دانشگاه، در این گردهمایی بیان داشت: با کسب اجازه از محضر رئیس مجمع سلامت شهرستان؛ مهندس نوروزی، فرماندار پرتلاش شهرستان ابهر و دبیر مجمع سلامت شهرستان و دکتر شعبانی، رئیس شبکه بهداشت و درمان و دبیر مجمع سلامت شهرستان؛ دکتر کرامتی، معاون فرماندار؛ ذوالقدر، شهردار محترم و فعال شهرستان ابهر و تشکر ویژهای از حضور تکتک دوستان و نهادهای مردمی، گروههای حاکمیتی، مدیران، مسئولین، دکتر کرامتی، رؤسای خانه مشارکت و دبیران کانونهای سلامت شهرستان، بخشداران و دهیاران را دارم.
جانشین رئیس دانشگاه در امور اجتماعی، با یادی از شهدای انقلاب و شهدای هشت سال دفاع مقدس و تنهای بی سر شهدای مدافعان حرم، افزود: در راستای تحقیقات گسترده صورتگرفته، جدیدترین تحقیقات نشاندهنده ۱۸ الی ۲۵ درصد تاثیرگذاری در سلامت وزارت بهداشت که ۷۵ درصد تاثیرگذاری در سلامت، خارج عهده آن است. رهبری سیاستهای ابلاغی خود را در راستای سلامت اعلام و در همین رابطه تلاشهای گستردهای صورت گرفته و طبق برنامههای اعلامشده برای تمدن بزرگ ایرانی- اسلامی، رسیدن به مقام اول در خاورمیانه تأکید شده است. برای داشتن توسعه پایدار، باید فاکتورها و ارکانی وجود داشته باشد. یکی از ارکان توسعه پایدار، انسان سالم است و انسان سالم، زمانی به وجود میآید که برنامهریزی داشته باشیم. برای داشتن چنین برنامهای، مشارکت بینبخشی و آگاهی مردم، لازم است بنابراین واژه سلامت باید اجتماعی شود. اجتماعیسازی سلامت، یکی از ارکان توسعه پایدار است. اجتماعی شدن سلامت و داشتن سلامت اجتماعی و شهروندی مستلزم داشتن شاخصهای زیر است:
- مشارکت فعال در زندگی اجتماعی و پذیرش مسئولیت
- شناخت حقوق و وظایف خود به عنوان یک شهروند
- شناخت حقوق و وظایف دیگران و احترام به حقوق آنها
- احترام به محیط زیست و تلاش در راه حفظ آن
- شناخت فرهنگ و ارزشهای آن
- پرهیز از خشونت و داشتن شکیبایی و مدارا با دیگران
جانشین رئیس دانشگاه در امور اجتماعی با اشاره به سه رکن اساسی در اجتماعیسازی سلامت، اظهار داشت این ارکان عبارتند از:
- مشارکتهای مردمی: خوشبختانه مردم در چند سال اخیر، در راستای سلامت خودشان، مشارکت مناسبتری داشتهاند که کانونهای سلامت محلات یکی از این مشارکتها است و با کمک خود مردم ایجاد، استقرار، توانمند و به صورت یک گروه فعال درآمده که می تواند مطالبهگری درست را انجام دهد. ارگان یا نهاد دیگر، خانه مشارکت مردمی در سلامت است که در تمام شهرستانها شکل گرفته است. برای دریافت مطالبات درست، باید همه با هم هماهنگ شده، کمک کرده، طلب کمک کنیم تا بتوانیم موارد فوق را عملی و اجرایی کنیم.
- همکاری، همیاری و مشارکت گروههای حاکمیتی است: ارگانها نباید جزیرهای کار کنند، بلکه در کنارهم و دست در دست هم داشته باشند، زیرا با داشتن مشارکت همگانی و بینبخشی، موفقیت برای انجام امور در جامعه، چندین برابر میشود.
- مشارکت فعال نخبگان، دانشمندان و سیاسیون تاثیرگذاراست که با استفاده از هزینههای کشور، به مقامهای بالاتر دست یافته و در جامعه تاثیرگذار هستند. آنان باید در راستای توانمندسازی، مطالبه گری درست و انتقاد صحیح، آموزشهای لازم را به مردم بدهند. خودشان از کارهای نادرست مردم و مسئولین انتقاد کرده و در کنار مسئولین، خدمات بهتری به جامعه و مردم بدهند.
دکتر شعوری در ادامه بیان داشت: سلامت اجتماعی دارای اجزای مختلفی مانند تغذیه سالم، تحرک بدنی و تغییر سبک زندگی است که برای داشتن این اجزا باید برنامهای مدون داشت. انشاا… شهرستان ابهر، اقدام به تدوین چنین برنامه عملیاتی خواهد کرد.
جانشین رئیس دانشگاه در امور اجتماعی در ادامه گفت: در چند ماه اخیر، برنامه سند امنیت غذایی استان با برشهای شهرستانی تدوین و در اختیار شهرستانها قرار گرفته است. در حال حاضر، با تحریمهای ناجوانمردانهای به کشور عزیزمان تحمیل شده، امیدواریم برنامهای نوشته شود تا بتوانیم از کمترین امکانات موجود، استفادههای بهینه کنیم. در همین راستا، نقش خیرین بسیار مهم است؛ با توجه به اینکه استان زنجان، ملقب به بهشت خیرین است، خیرین باید در کنار هم و در راستای زیرساختها، قدم بردارند. کارهای خیر فقط در کمکهای مادی خلاصه نمیشود؛ بلکه هر قدم خیری که در راستای کمک به هم نوع برداشته می شود، کار خیر محسوب میشود؛ مانند ایجاد کانونهای سلامت محلات که نمادی از فعالیت خیرین است، خیر بودن، همفکر شدن، همه را خانواده خود دانستن، در راستای آرامش آنان قدم برداشتن و امکانات رفاهی برای دیگران ایجاد کردن است.
دکتر شعوری با تأکید براین مساله که مسیحیان هنگام مرگ، مال و اموال زیادی از خود بجا نگذاشته، زیرا آن را مذموم میدانند، افزود: ما مسلمانان دارای دین کاملی هستیم، پس در این زمینه، باید پیشتاز بوده و دیگران را برخود مقدم دانسته و مطمئن باشیم با یاری دیگران، خداوند هم ما را یاری خواهد کرد. به امید روزی که بتوانیم موقعیتهای مناسبتری برای همنوعان خود فراهم سازیم. جانشین رئیس دانشگاه در امور اجتماعی، در پایان سخنان خود، خواستار سلامتی برای مردم، آرامش برای جامعه و سربلندی برای اسلام شد.
در ادامه گردهمایی سومین مجمع سلامت شهرستان، فرماندار و رئیس مجمع سلامت شهرستان با خیرمقدم و خوشآمدگویی خدمت تمامی حاضران اظهار داشت: من علاقهمند استفاده بیشتر از نظرات کارشناسان و مدیران دستگاهها هستم زیرا قطعا نقشه راهی برای ما در سطح شهرستان است. رئیس مجمع سلامت شهرستان از حضور بانوان در این گردهمایی استقبال کرده و نقش آنان را در امر تغذیه سالم بسیار مهم و عامل تحرک در خانواده دانست. فرماندار شهرستان ضمن تشکر از زحمات دکتر شعبانی تأکید داشت: برای رسیدن و تحقق شعار سومین مجمع سلامت شهرستان « تغییرسبک زندگی با خودمراقبتی، تغذیه سالم و تحرک بدنی » همکاری همه مدیران، مسئولان و اعضای شورای شهر لازم و یک اراده جمعی، شهرستانی و ملی میطلبد و با تلاش یک دستگاه یا ارگان، به نتیجه نخواهد رسید. همه دستگاهها به نوبت خود، یک وظیفه ذاتی و مأموریت در راستای تحقق این شعار دارند. رئیس مجمع سلامت شهرستان، در ادامه گفت: بخشی از آمارهای ارائه شده در این گردهمایی، مربوط به مشکلات خانوادهها است که در اثر عدم آگاهی و فاقد آموزشهای به وجود آمده ؛ باید کمک شود تا این امرکاهش یابد.
فرماندار شهرستان اظهار داشت: وظیفه ما در مجمع سلامت شهرستان این است که در مجموعه فرمانداری، تمامی ارگانها را کنار هم گرد آوریم، این کار باعث همافزایی میشود و برنامههایی با کمک همه دستگاها و با استفاده از ظرفیتهای کل شهرستان، مانند سالنهای مختلف ورزشی در مدارس، دانشگاهها، بخشی از ادارات، مجموعه ورزش و جوانان و.. و با تدوین برنامهای، بتوان سالنها را ۲۴ ساعته فعال کرد و از حداقل امکانات، بیشترین بهرهبرداری را کرد. بخشی را کارها هم باید در راستای ورزشهای همگانی صورت گیرد، مانند پیادهروی و ورزش همگانی، دوچرخهسواری و…، که باید بسترهایی برای آنها توسط شهرداری فراهم شود. رئیس مجمع سلامت شهرستان افزود: به دنبال برنامهای در سال ۱۳۹۹ هستیم تا بخشی از مدیران و کارکنان ادارات، با دوچرخه سرکار بروند. خودم اولین نفری هستم که این کار را عملی خواهم کرد. باید در ورزشهای همگانی الگو بود. شهردار محترم باید در قسمتی از شهر، ایستگاه دوچرخه رایگان ایجاد کند. این کار برای کنترل و کاهش ترافیک، جلوگیری از آلودگی هوا و افزایش سلامتی بسیار مؤثر است. بخش دیگری از امور، مربوط به تولیدات مواد غذایی می شود که وظیفه سازمان جهاد کشاورزی است. داشتن آموزش های مناسب برای کشاورزان، ضروری است تا آنان به دنبال محصولات ارگانیک بوده و نحوه استفاده صحیح از سموم و کاهش استفاده از آن را بدانند. مرکز بهداشت و درمان باید به دنبال بررسی منشاء تولید مواد غذایی مانند شیر، سبزی و …در راستای جلوگیری از بیماریها باشد. ما باید با کمک و یاری هم بتوانیم، با دادن آموزشهای لازم به مردم، از بروز بیماریهای مختلف جلوگیری کنیم.
مهندس عباسی، کارشناس ارشد مسئول تغذیه مرکز بهداشت شهرستان ابهر، در ارتباط با تأثیر تغذیه ناصحیح و عدم تحرک در شیوع بیماریها و با توجه به آیه هفتم سوره عبس که میفرماید : « انسان با دقت و تفحص، به غذای خود بنگرد » و با شعار ” تغذیه سالم از امروز برای فردای سالم “ بیان داشت: باید تغذیه سالم را اول از خودمان به عنوان یک مدیر یا مادر شروع کرده، سپس وارد خانواده کنیم تا بتوانیم از سلامت برخوردار باشیم. مسئول تغذیه مرکز بهداشت شهرستان با اشاره به بررسیهای مصرفی سال که از طرف سازمان بهداشت جهانی و با هماهنگی WHO ، در هر کشوری اجرا شده و ترازنامه غذایی هر کشور به WHO ارائه میشود، گفت: با توجه به آمارهای به دست آمده، میزان مصرف روغن، نمک، قند و شکر در سطح استان زنجان بالا و میزان مصرف میوه و سبزی، شیر و لبنیات در استان پایین است. تلاش عمده ما باید در راستای کاهش آمار مصرف نمک، روغن، شکر و افزایش مصرف شیر و لبنیات، میوه و سبزی و افزایش مکمل هایی چون ویتامین D در رژیم غذایی مردم باشد.
عیوض محمدی، رئیس اداره ورزش و جوانان شهرستان ابهر، با تقدیر و تشکر از رئیس حوزه بهداشت و درمان شهرستان، آقای دکتر شعبانی و زیرمجموعه فعال ایشان، در رابطه با شعار سومین مجمع سلامت با ارائه پاورپوینتی در رابطه با تحرک بدنی، اظهار داشت: برنامههای متعددی را در سطح شهرستان که در راستای وادار کردن خانوادهها به تحرک بدنی است، اجرا کرده و هدف کلی از این کار، همگانی کردن ورزش و ورود آن به خانوادههاست. رئیس سازمان ورزش و جوانان به نقش مؤثر ورزش در حوزه بانوان اشاره کرده و گفت: بانوان به عنوان فرماندهان یک خانواده که خود باید از سلامت برخوردار باشند، میتوانند نقش مؤثری در سلامت خانواده خود ایفا کنند. آمارهای جالبی از تحرک بدنی در سطح شهرستان، نداریم. وی از تمامی ارگانهای مرتبط، به خصوص شهرداری که قدمهای موثری در همگانی کردن ورزش برداشته است، مانند احداث جادههای سلامت، نصب دستگاههای بدنسازی در سطح شهر و… از آموزش و پرورش که نقش اساسی را در راستای کل جامعه بخصوص در حوزه سلامت جسم و سایر ارگانها خواستار کمک و تعامل بیشتر برای همگانی کردن ورزش در جامعه شد. محمدی از بروزرسانی علم مربیان و اهمیت ویژهای که برای آن قائل هستند سخن گفته و افزود: علم مربیان، بحثهای روانشناسی، تغذیه و بیولوژی در رأس هدفهای ما قرار دارد.
دکتر حاج خانی، کارشناس سازمان جهاد کشاورزی، به تأثیرات مستقیم محصولات کشاورزی بر سلامت و محصول گندم و ارتباط آن با بحث نان که محصول مهم و استراتژیک کشور است، اشاره کرده و با ارائه پاورپوینی، توضیحات کامل و جامعی در اختیار حاضرین در سومین مجمع سلامت شهرستان ابهر قرار داد.
دکتر یارقلی، رئیس اداره دامپزشکی شهرستان ابهر، با اشاره به تغذیه و ارتباط آن با بیماریهای مشترک دام و انسان، بیان کرد: کلیه بیماریهای استراتژیک که از طرف سازمان دامپزشکی از حساسیت ویژهای برخوردار هستند، مانند بیماری “تب مالت، سل گاوی، هاری، مشمشه، تب کریمه، افلاتوکسینها ” با کمک شبکه بهداشت و درمان شهرستان با آنها مقابله میشود. رئیس دامپزشکی شهرستان در ادامه، با ارائه پاورپونت، توضیحات مبسوطی در این زمینه داده و تأکید بر مصرف فرآوردههای پاستوریزه داشت تا از انتقال بیماریهای دامی در سطح شهرستان و خانوادهها جلوگیری شود.
دکتر عزیزخانی، رئیس اداره آموزش و پرورش شهرستان ابهر، در رابطه با تحرک بدنی و سلامت روان دانشآموزان، گفت: امروزه علم عصبشناسی و روانشناسی ثابت میکند که تحرک بدنی به شدت، نیاز اساسی یک انسان است.وی در ادامه بیان کرد: ثابت شده تحرک بدنی بچهها قبل از دبستان، در خواندن، نوشتن و یادگیری آنان، تأثیر فوقالعادهای داشته و از ابتلا آنان به اختلالات یادگیری، جلوگیری میکند؛ بدین معنی که تحرک بدنی ارتباط مستیم با رشد شناختی بچه ها داشته و این امر باید به خانوادهها تکلیف شود.
در پایان گردهمایی، میثاقنامه سومین مجمع سلامت شهرستان ابهر، توسط مهندس رستمی قرائت شد، سپس از دبیر کانونهای سلامت و خیرینی که در حوزه سلامت فعال بودند، تقدیر شد.